31 January 2009

KERANDA USUNG MAYAT KG. TUNDUN BOHANGIN

Apabila berlaku suatu kematian di Kg. Tundun Bohangin, maka akan berkumpul orang kampong di rumah si mati. Mereka yang sedang berusaha seperti menarik udang, memukat dan menyelambau pun turut pulang dan sama-sama menziarahi keluarga si mati. Tujuan tidak lain dan tidak bukan adalah untuk mengurangkan kesedihan pihak yang kehilangan ahli keluarga.
Bagi mereka yang pandai mengaji al-Quran, mereka akan turut sama-sama membaca ayat-ayat suci al-Quran untuk di sedekah pada arwah si mati. Bagi yang tidak pandai, maka mereka akan berkumpul di luar rumah. Menariknya kalau di semenajung, tempat mengangkat mayat ke kubur kebanyakkannya sekarang di buat dari bahan seperti aluminium dan besi. Tetapi di Kg. Tundun Bohangin, membuat alat pengangkut mayat ke kubur adalah dari buluh.
Belia-belia akan mencari buluh dengan segera. Kemudian mereka akan tolong-menolong menyiapkan alat tersebut secara gotong-royong. Apabila mayat telah dimandikan dan disembahyangkan, satu tilam akan diletak dalam alat tersebut untuk simati. Kemudian ramai-ramai akan mengiringi jenazah ke kuburan.
Pernah aku bertanya orang kampong, “kenapa tak beli saja keranda pengangkut yang telah siap, dan tak perlu lagi setiap kali berlaku kematian, kena gotong royong buat alat tersebut?”….
Jawapan yang dibagi pada aku ialah, “bukan apa ustaz..biarlah begini. Bagus jugak bah. Ada jugak kerja kami. Kalau indak datang ziarah indak da kerja pula..kurang-kurang dapat jugak pahala ..”

1 comment:

  1. Masa sy kecik-kecik dulu kat kg kami pun keranda buat dari buluh. Sekarang tak ada lagi... Pokok buluh pun dah tak nampak rupa.
    Benar sekali gotong royong mengeratkan silaturrahim. Tak lah jadi nanti, datang ziarah dok ngumpat ke, sembang kosong ke... Kekalkan tradisi selagi boleh.

    ReplyDelete

Ulasan pembaca;